Våra Eftersök

https://www.facebook.com/groups/220690714755544/

Trafik eftersök rådjur:

De första eftersöket i snö vid 45:an. Kommer till platsen där flera rådjur ska ha gått över vägen. Kollar platsen först och ser att 2 rådjur varit påväg över. Mycke trafik så något släpp av hund blir de inte tal på.
Börjar spåra och de bär norr ut i fin terräng. Efter några hundra meter markerar hunden något och farten ökar. I lampans sken ser ja ett djur ligga. När de ska resa sig sjunker framdelen till något och de räcker för att jag ska va säker på att de är rätt. Slänger upp bössan men bommar, djuret drar iväg med höga skutt. Vi fortsätter spåra och vi hinner inte långt förens djuret ligger i en traktorväg, djuret sticker igen. De där med att inte släppa får ja nu överväga, Ingo sticker iväg och 100m längre bort är eftersöket klart.

Rådjurs eftersök 5/01-14

Ett påkört rådjur har gått undan utan att lägga sig. Två andra rådjur störde den första spårhunden så jag skulle få prova. Kom dit 6 timmar efter olyckan och började spårade. De va väldigt svårt att läsa hundarna, ena stunden tyckte ja de verka som att hunden spårade den första hunden och strax efter gick han klockrent. De blod som kommit från djuret upphörde och spåren efter klövarna vara svåra att se. Efter en hel del omtag, hand spårning, fantasi spårning så fick vi ge upp och åka hem. Frustrerande blev de.

Eftersök 27/10

Fick en påringning i fredags från ett grannjaktlag som hade skjutit på en älgkalv som gått undan. Fyra skott avlossade varav tre på 100m håll på stillastående älg - vi tänkte att detta blir i princip ett dödsök. Vi åkte dit och fick en bra skottplatsanvisning - en skytt följde med från grannjaktlaget medan Bert-Åke stannade för att göra en noggrann skottplatsundersökning. Jag selade på Albin som var måttligt intresserad men spårade iallafall pliktskyldigast iväg. Kon och kalven hade delat på sej och första vändan tog Albin kospåret men vi tog om från skottplatsen och följde kalvspåret. Efter ca 800m gick kon och kalven tillsammans igen. Vi hittade inte någonstans vare sig blod, hår, sårlega, spår eller annat som tydde på att kalven var skadad. Inga fynd gjordes heller på skottplatsen. Vi avbröt eftersöket och skytten åkte till skjutbanan för att kolla bössan - det visade sej att något hade hänt med vapnet eftersom den gick 1,5 m för lågt på 80m.

/screenshot-2014-10-27-20-38-55.jpg

 

Trafikeftersök på rådjur 20141005

Get och kid hade passerat vägen. Kidet hade tuchats i låg fart. Tar ut ingo och Tyson som får börja spåra. Efter ca 200m ser jag ögonen på dom, men det är för långt för att jag ska kunna se deras kroppar, om de är rätt djur och för att kunna bestämma hur dom mår. Vi spårar vidare och passerar platsen där jag såg ögonen efter rådjuren. Dom närmaste kilometrarna kommer se ut så här. Jag ser ögonen men för långt för att kunna se ordentligt. Efter nån timma spårande har dom för 4 gången passerat en väg men hade dom gått ut på en åker. När vi kommer upp på vägen ser ja geten och kidet stå intill varandra för sakta börja stuttsa iväg. Kidet bedöms friskt utefter sin framfart i skogen och att de höll ihop med geten hela tiden. På åkern såg jag inga synliga skador på nått av dom två djuren. 

Trafikeftersök på rådjur 20140930.

Ett påkört rådjur blev kvälls aktiviteten igår.
Spårade ut på ett hygge och in i en tätning, för väntar mig att rådjuret ska va där men icke. Efter någon km's spårning kommer vi ut på en åker där jag får se djuret framför oss. Släpper ingo som sätter en j*vla fart, rådjuret gör en kort bukt och kommer ut framför mig. Kopplar ingo och fortsätter spåra. Tyson börjar nu bli trött men är taggad av att ha sett djuret. Efter ytterligare någon kilometer bestämmer jag mig för att bryta, Tyson är slut. Ringer in en hund till som fortsätter spårandet utan att vi kommer ifatt och kan bedöma djuret. Natten avslutades med hund letning i grann kommun:-)

 Trafikeftersök på rådjur 20140908.

En grupp på tre djur som kom framför bilen o en av dem blev påkör, alla skulle ha gått österut efter kollision.

Spårar med Ginza efter vägkanten där olyckan inträffat, hon markerar i vägen och går västerut

JEfter ca 150 meter så ligger det ett bock kid dött.

 

20140816. Eftersök nr 2

Kommer till en skottplats där bocken gått från skytten och man har startat eftersöket med hund och kommit till en plats där de inte kom vidare ifrån, ville att jag skulle göra ett försök. Startade vid skottplatsen, det tog lite tid innan Ginza sorterat ut spåren men sedan var vi igång. Tog oss förbi den plats som de tidigare kört fast vid o efter ytterligare en bit så får vi ganska bra kontakt med bocken som går runt med oss i röjningsskog, så jag bedömde att det var dags att låta Ginza fortsätta själv för att komma ikapp. Det bar iväg ganska snabbt o buktar stort, efter att Ginza avverkat 1 mil utan att komma ikapp bocken väljer hon att avbryta och kommer tillbaka till mig. Tar henne med mig till det ställe hon bröt på. Hon hittar utspåret, det slår en bukt o korsar sedan spåret men ingen sårlega någonstans. Det var tydligen inte dags för den här bocken. 

 

20140816.

Glad skytt på premiären efter att Ginza hittat bocken till slut, efter att vi kommit fel i starten ett par gånger.smile

/2014-08-16-07-47-16.jpg

 

2014-07-15 spårning får och björn

En Björn hade varit in i får hage och tagit 7 får. Vi blir dit ringda för att i första hand leta efter fåren. Hittar 6 får utsprida i skogshagen. Börjar sedan leta efter vart björnen skulle kunna tagit vägen. Båda hundarna vill hoppa i älven till och med ingo som är rädd för vatten. Tar oss över älven och spårar av området. Tyson som letar rådjur och får, får vila och ingo tar över. Nog har det varit nått på andra sidan. Ingo flänger fram och tillbaka från älven och upp i en slänt. Vid en kraft ledning verkat han få koll på läget och det bär av. Efter några hundra meter närmar vi oss en massa hus och större vägar så jag väljer att bryta. 7/20 blir vi kallade till platsen igen, en vom har hittats intill älven. Åker dit och spårar med Tyson. Har inga större förhoppningar när det är 5 dygn gammalt. Tyson suger sig fast i spåret och spårar 100m fram till de sista fåret. Efter lite beröm forsätter han upp i kraftledningen där ingo rede ut spåret och drog iväg. Kan inte gått mycke bättre.

2014-07-15 Eftersök rådjur

Utringd vid 6 tiden. De va inga problem att hitta platsen som var vid den vanliga viltstigen. Börjar spåra och Tyson viker norr ut direkt. Känns inte riktigt rätt, varför skulle djuret springa norr ut på en öppen åker när de kunde springa söder ut och in i skogen efter 50 m. Tar om spåret och går söder ut, Tyson går 30 m och ut på vägen, upp på åkern vid olycksplatsen och norr ut igen. Efter 200 m hittade vi djuret. Efter allt pyssel efter spårningen visade det sig att det va en get med mjölk i juvren. 8 timmar senare drog sökandet efter kid/kiden igång. Sökte av området med 3 olika hundar men hittade bara vuxna djur. 

2014-06-16 eftersök rådjur

blev utringd vid fem snåret imorse. Hade lite problem att hitta olycksplatsen. Tog ut hundarna vid en trolig plats och Tyson tog ett spår direkt. 50-70 meter upp i en björk skog låg rådjuret dött. Lagom motions tur på morgonen.

2014-06-06 Eftersök rådjur

Blev utringd vid 24 tiden på ett rådjur. Jag hade lämnat bort mina hundar till föräldrarna för att ja skulle resa bort, men fick låna Per's hund Ginza och tog mig till platsen. Tord fick gå som hundförare och jag fick som skytt, började spåra och efter några hundra meter får ja se ögon i pannlampans ljud. Tord stannar och jag tar några kliv framför Ginza för att avsluta, märker då att de är två kid. Vi forsätter med geten och kommer ikapp när geten sprungit över vägen igen. Vi bestämmer oss för att bryta med tanke på att geten går undan och att hon har kid. 

2014-05-30 eftersök rådjur

Börjar spåra ett ensamt rådjur, spårhunden Tyson har problem att spåra på åkrarna av någon anledning, blir flera tingar för att hitta spåret igen. Djuret går framför oss i zick Zack genom hela bygden. Några boende i området ser djuret och ropar att dom sett de gå förbi. När vi spårat 7 km och äntligen får se röva på rådjuret kommer de en kviga och korsar rådjurets spår. Tyson bryr sig inte ett skvatt om älg spåret utan hänger på rådjuret. 3 gånger korsar vi älg spåret som jag ser att älgen springer över. När vi kommer ut i en ko hage efter 8 km spårning bryter jag och friskförklarar djuret. Fredas nöje på hög nivå.

2014-04-24

Eftersök på älg, påkörd.

Spårar ca 400 meter, älgen går över en sjö, får åka runt. Hittar spåren på andra sidan efter ett tags letande.

Ginza spårar sedan klockrent i ytterligare 600 meter då går älgen ner i sjön igen och jag kan inte hitta uppspåren någon stans.

Hur kan en älg bara förvinna?

 

2014-04-11

Påkörd älgko, spårar ca 100 meter då stöter vi upp kon, släpper Ginza som ställer o jag kan avsluta.

 

 

2014-01-30

Ett vuxet djur har blivit påkört och bilen är rejält tilltygad. Börjar spåra med enbart ingo igen eftersom snö finns, det är spår över allt i vägkanten. Ingo får reda ut spåren själv som går runt runt. Efter en stund bär de över isen och ut till en udde där det blir ståndskall. En älgsko med brutet fram ben.

2014-01-23

Ko med två kalvar hade passerat vägen varav en kalv blivit på körd. Började spåra med enbart ingo eftersom snö fanns på marken. Efter att vi spårat några hundra meter och ja hör hur djuren går iväg släpper ja ingo. De tar inte lång stund innan ingo står ensam med den skadade kalven. 

/image.jpg

 /screenshot-2014-01-06-19-45-49.jpg

 

 

2013-11-03 Påskjuten kalv där hund och ko dragit åt ett annat håll. Började spåra vid den första pass skytten där kalven kommit förbi. Tyson tar löpan bra och det bär iväg. Spårar några hundra meter när vi passerar en bäck, strax efter kommer vi ut på en liten myr. Då ställer sig kalven upp som gjort en böj på sitt spår och springer vidare. Vi bestämmer att ta in en löshund som kan släppas vid nästa kontakt. Vi spårar vidare efter lite paus och kommer ut i en gles tall skog med en 20-30m lång dunge med små gran. Vi kommer 10m in i dungen när kalven ställer sig upp i andra änden på dungen,ja ser bakändan på kalven när det kommer en smäll från en pass skytt som avslutar allt.

2013-11-02 påskjuten kalv där två löshundar fortsatt med kon blev eftersöket idag. Väl på plats hittade vi lungblod och lungfragment som tyde på en bra träff. Jag och Tyson drog igång med spårningen och Tyson markerade ivrigt blod fläckar både högt och lågt. Efter ca 100 m hittar vi kalven död.

image.jpg

2013-10-18

En stor portion uthållighet i kombination med ännu mera tur gav ett lyckat resultat!

Sista älgjaktdagen blev händelserik - efter en timme på pass var det dags för eftersök – en passkytt hade skjutit mot ett hondjur som gått undan. Skyttens känsla var att skottet gått för högt men kontrollsök påbörjades. Varken människa eller hund hittade något av värde på skottplatsen och efter en ganska lång spårning utan att hitta något som tydde på träff avbröt vi eftersöket.

Hem med hunden och när det var dags att gå ut på pass igen ropade man i jaktradion på eftersökshund. Jag hann få i mig frukostmackan och en mugg te innan hunden hämtades igen.

Denna gång var det en kviga som påskjutits av hundföraren på ståndskall, men som gick undan. Strax därefter kom en kviga till en passkytt som också avlossade skott mot djuret, nästa passkytt såg en kviga passera som verkade helt oskadd. Hunden var hela tiden i följe med älgen och hängde i ganska länge innan den bröt.

Albin tog upp spåret vid första skottplatsen och strax hittades blod i spåret. Vi spårade vidare in i skottplats nr 2 men där hittades inget, men blod hittades i spåret med jämna och ojämna mellanrum. Vi spårade vidare och kom sedan i löpan inom synhåll för nästa passkytt som sett kvigan passera men gjort bedömningen att den var oskadad. 

Eftersom vi nu visste att det var samma djur som alla tre jägarna hade sett och att den verkade ha alla benen funktionsdugliga beslöts att en ståndhund skulle följa efter i spåret. 

Vi korsade en väg och där anslöt ståndhunden. Spåret fortsatte ut på ett näs och ut i en stor mosse där vi stötte två andra älgar. Nu närmade vi oss jaktgränsen och kontakt togs med grannjaktlaget som ställde upp och postade ut. Efter diverse störningar och strul hade vi närkontakt med älgen och ståndhunden släpptes. Men pga ogynnsamma vindar fick inte hunden vittring på älgen och spårningen återupptogs. Längst ut på näset var hela eftersökspatrullen ganska mör efter närmare fyra timmars spårning och mörkret närmade sig. Endera hade älgen simmat ut i sjön eller vänt tillbaka. Jaktledarna tog då beslutet att som sista chansning släppa ståndhunden igen och nu var alla vägar ut från området besatta med passkyttar. Efter en kort evighet blev det upptag som visade sig vara ko och kalv som i sin tur sedan stötte upp kvigan ur sin lega och som då kunde skjutas av hundföraren. Innan älgen kom till slaktboden och man definitivt kunde konstatera att det var rätt älg som skjutits var det lite oro i leden men när älgen var flådd fanns inga frågetecken kvar.

Utan samarbetet mellan spårhund och ståndhund hade detta eftersök inte lyckats. Extra glädjande var den helhjärtade uppslutningen från grannjaktlaget som ställde upp för att hjälpa till i en besvärlig situation.

På bilden kan man se träffen högt i bogbladet som var den skada vi följde i spåret, den bakre träffen fick omkull älgen.

image.jpg

2013-10-14

Vissa eftersök känns bättre än andra!

Vid första älgjaktdagens slut strax före kl 17 när vi låste slaktboden och skulle åka hem blev vi uppringda av ett grannjaktlag som undrade om vi kunde komma och hjälpa dem att spåra. Sagt o gjort, vi hämtade Albin och åkte dit. Vid 15-tiden hade en ung kille på uppsiktsjakt skjutit mot ett hondjur som gick undan och efter en stund sköt en passkytt från ett torn på ett hondjur som ”gick konstigt” och också hade gått undan. Man förmodade att det var samma djur som påskjutits, men det fanns väldigt mycket älg i området. Man hade spårat med lagets egna duktiga älghund och vid första skottplatsen hade man också hittat blod men ingenting vid den andra skottplatsen.

Vi visades till skottplats nr 2 och hittade heller inte vare sig blod eller hår eller något annat som tydde på träff. Albin tog upp ett spår och spårade ca 200m men det kändes inte som om han spårade en skadad älg. Vi avbröt därför för att ta om på nytt. Men eftersom man förmodade att det var samma djur började vi denna igång istället vid den första skottplatsen, där skytten också väntade kvar. Så snart jag satt Albin vid skottplatsen för att sela på började han vinda in och tog sedan genast upp spåret och hittade blod. Vid det här laget var det mörkt och pannlampan kom väl till pass. Albin följde spåret stadigt och spårade förbi skottplats 2 som visade sig vara ca 50 meter fel angivet från början, (och då var det med ens inte så konstigt att inte varken älghunden eller vi hittat något där). Vi spårade vidare genom en stor granplantering med mycket sly och mer och mer blod fanns i spåret. Efter ca 600m spårning från första skottplatsen hittade vi älgen död. Från skottplats 2 hade älgen gått ca 200m med ett lungskott, (första skottet visade sig vara en vomträff). Båda skyttarna kunde andas ut och jaktledaren fick bekräftat att det var samma djur som påskjutits och inte två olika djur varav bara det ena hittats.

Albin gjorde ett bra arbete och det känns alltid gott, men eftersom det var en uppsiktsjägare som skjutit första skottet så känns det extra bra att vi hittade älgen för hans skull.

2013-10-17

Ett ko och kalv ekipage där kalven är påskjuten och utan fynd på skottplatsen spårats en bit in på vårt jaktområde från grannlaget. Grannlaget friskförklarar kalven men vi vill ändå gå över vårt område ifall nått syns.Vi tar över och spårar vidare. Vi spårar över vårt område till gränsen utan att Tyson eller Ingo markerat något, inget annat som tyder på skada kan ses utefter spåret. Nästa grannlag tar över och fortsätter på sin mark. 

2013-10-16

En påskjuten kviga har spårats, tog samma spår och kommer till en väg där det blir stopp. Börjar ringa men får ingen reaktion från hunden. Går spåret tillbaka fast en bit bredvid utan nått, tar på samma sätt andra sidan då får Tyson tag på spår och kommer upp på en väg, följer vägen 50 m innan han vill in i skogen igen. Nu har vi spårat och ringat ca 1.1 mil, tar en paus men efter pausen vill inte Tyson spåra mer. Tar en lös hund och går in där Tyson sluta, går runt hela området utan älg kontakt. Efter 8 timmars jobb bestämde vi att bryta.

2013-08-30

En bock påskjuten. Spårar ca 100m när bocken går upp och över en älv när jag släpper ingo. Ingo går ifatt och håller bock som vänt och ska över älven igen, släpper då på spårhunden Tyson som får hjälpa till med hållandet tills jag och skytten kommer på plats och kan avsluta. 

2013-08-28

Dagens uppdrag bestod av besiktning av en påkörd älgkalv - tyvärr en typisk smitningsolycka som hänt för några veckor sedan. En medlem i vårt jaktlag hade hittat den under hundpromenad (rättare sagt hunden hade markerat att något fanns i närheten). Älgkalven hittades 30m från vägen med krossat bakparti - en sådan kollision missar man inte som bilförare. Som syns på bilden hade den föst undan minst 20 cm jord med frambenen i sin kamp att komma på benen. Runt huvudet var också vegetationen avskavd. Den stackars kalven hade kämpat länge innan den till slut dog i plågor.

Dagens uppdrag bestod av besiktning av en påkörd älgkalv - tyvärr en typisk smitningsolycka som hänt för några veckor sedan. En medlem i vårt jaktlag hade hittat den under hundpromenad (rättare sagt hunden hade markerat att något fanns i närheten). Älgkalven hittades 30m från vägen med krossat bakparti - en sådan kollision missar man inte som bilförare. Som syns på bilden hade den föst undan minst 20 cm jord med frambenen i sin kamp att komma på benen. Runt huvudet var också vegetationen avskavd. Den stackars kalven hade kämpat länge innan den till slut dog i plågor.
 

Blev utkallade till eftersök på rådjur i skymningen. Vid skjuttillfället fanns förutom bock även en get på platsen. Vi letade på den angivna skottplatsen men hittade inte vare sig hår, blod eller annat som tydde på att djuret träffats – inte heller markerade Albin något på skottplatsen. Tillsammans med skytt följde vi sedan spåret som ledde från skottplatsen några hundra meter men hittade inga tecken på att djuret var skadat, vi tog två omtag men med samma resultat. Under tiden vi spårade gjorde Bert-Åke en noggrannare och vidgad skottplatsundersökning och fann ett ställe där marken var uppriven av kulan. Samtidigt som vi tog an spåret iakttog han även en oskadad bock och get som stöttes ur skogen ca 300m från där vi började att spåra och nära där vi slutade. Sammantaget konstaterades att skottet med allra största sannolikhet var en bom.

2013-08-25

Bock skjuten tidigt på morgonen, get och kid var med bocken vid samma tilfälle. Började spåra med ginza och vi går runt i en stor cirkel och kommer till slut tillbaka till skottplatsen, vi misstänker att det är geten kidet  som vi följt. Ginza tar spåret igen o 40 meter senare går bocken upp, jag släpper Ginza som går ikapp och avlutar.

2013-08-24-07-41-11.jpg

 

 

2013-08-16

Bock som gått från skytt på premiär morgonen, den hade gått ca 100 meter fån skytten o kastat sig in i en tätning.

2013-08-16-07-49-44.jpg

 

2013-08-16

En skytt hade tappat bord en bock i skott ögonblicket. Vi fann lite blod på skottplatsen och några av klippta hårstrån. Satte vovven på spåret och vi spåra ca 100 m innan vi hitta bocken. En perfekt träff i bogen, så med en glad skytt heta hundar lämnade vi platsen.

2013-08-16

Gjort första eftersöket för säsongen på ett bukskjutet rådjur. Efter en hel del strul i mörker (start 22.00 och som andra hund) fick vi till slut tag på skottplatsen och efter ca 50 m spår i tät, hög och besvärlig vegetation hittade Albin rådjuret dött.

monnica.jpg

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)